2017-09-13

22, понеделник
19ч. ТЕАТЪР „ПИГМАЛИОН", ВИЕНА, АВСТРИЯ
Камерна зала ИГРАЧЪТ по Ф. М. Достоевски
„Слави Шкаров" постановка Джейрун Цино и Райнхолд Гуглер

23, вторник
10ч. СРЕЩА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА
Зала „Европа" УЧАСТВАЩИТЕ ТЕАТРИ

18 и 20ч. РАЗБЪРКАЙ ГО – ДА СЕ ОПРАВИ
Голяма сцена Танцов комедиен спектакъл на
НЕШКА РОБЕВА и ВЛАДИ ВЪРГАЛА

24, сряда
19ч. ТЕАТЪР „ОДЕОН"- БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ
Камерна зала ПРЕЗИДЕНТКИТЕ от Вернер Шваб
„Слави Шкаров" постановка Сорин Милитару

20ч. ТЕАТЪР „МАСКА" , БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ
Главен вход театър ЖИВИ СТАТУИ

25, четвъртък
19ч. ТЕАТЪР „МАСКА" , БУКУРЕЩ, РУМЪНИЯ
Голяма сцена РОМЕО И ЖУЛИЕТА от Уилиам Шекспир
постановка Михай Малаймаре

ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА РУСЕ 22 - 25 ЮНИ 2015

Четвъртото издание на театралния форум „Европейска театрална работилница" , който се проведе в Русе от 22 до 25 юни тази година , се характеризира с много добри изяви на професионални състави от Румъния, Австрия и България.
Австрийският театър "Пигмалион" от Виена на 22 юни откри фестивала с постановката „Играчът" по романа на Ф. М. Достоевски „Играчът на рулетка". Съсредоточили постановката си върху действията и преживяванията на главния герой Алексей, в чудесното изпълнение на актьора Филип Каплан, двамата постановчици – Джейрун Цино и Райнхолд Гуглер, ни представиха спектакъл, в който сатирично изиграни фигури разкриха разрушителната сила на страстта към рулетката и онези
вътрешни корозии на човешката психика, обладана от манията за пари и просперитет в обществото. Самотността се оказва финал на тази страст.
Своебразен щрих в афиша на срещата бе и гостуването на 23 юни на състава на Нешка Робева и Влади Въргала с танцовия комедиен спектакъл „Разбъркай го – да се оправи".
На 24 юни се проведе пресконференция по повод гостуването на Театър "Одеон", Букурещ на ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА РУСЕ 22 - 25 ЮНИ 2015. Г-н Емануел Папагеоргиу, Директор на Дирекция "Култура" в Община Букурещ връчи почетни плакети от кмета на Букурещ, г-н Опреску, на кмета на Русе, г-н Пламен Стоилов, /представен от зам. кмета по Евроинтеграция г-н Страхил Карапчански/, на г-жа Ирена Петрова, Директор на Дирекция "Култура и образование" в Община Русе и на директора на Русенския драматичен театър г-н Орлин Дяков. Плакетите се връчват в знак на благодарност за направеното през годините за укрепването на българо-румънските връзки в областа на културата. Присъстваше и г-н Бронислав Денев, икономически и търговски съветник в Българското посолство в Букурещ, който обеща подкрепа и от своя страна за продължаването на тези значими връзки. Голямата румънска актриса Дорина Лазар, директор на Театър "Одеон" сподели, че спектакълът "Президентките" от Вернер Шваб, в който самата тя играе, ще е 104-и поред и че се радва, че за четвърта поредна година играят на сцената на ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА РУСЕ.
На същия ден, 24 юни, от 19ч. Театър „Одеон" от Букурещ, който досега винаги е участвал в изданията на Срещата, представи пиесата на Вернер Шваб „Президентките". Поставянето на твобрата на този австрийски драматург винаги е било съпровождано със скандал, но Театър"Одеон" избягва тази ситуация. Създаден е спектакъл, който съсредоточено и зряло, чрез играта на трите великолепни актриси Кока Блоос, Дорина Лазар и Емилия Добрин създава атмосферата в която три възрастни жени разголват безпощадно живота си, желаейки да изхвърлят от съзнанието си онези злини, правили в живота си. Ненапразно пиесата завършва с думите на една от героините: "Всеки пази един труп в мазата си". Видяхме един камерен спектакъл, в който остротата на думата и отзвучаващото мълчание бяха основни акценти в него.
Бляскав и впечатляващ финал сложи театър „Маска", Букурещ. На 24 юни от 20ч. и 15мин. те представиха на открито пърформанса „Живи статуи". Площадът пред театъра и градината около Паметника на свободата и фонтана пред Общината за около два часа вечерта оживяха от дваесет и пет „Живи статуи", в чиито одежди на различни персонажи влязоха актьори от Театър „Маска". Русенци бяха буквално удивени от този вид театър и трескаво обикаляха около всички площадки, наблюдавайки стилизираните куклени етюди на героите. На другия ден, 25 юни, отново „Живи статуи" и клоуни на кокили приканваха русенци на спектакъла „Ромео и Жулиета", създаден в естетиката на „Живите статуи". Този спектакъл показа в пълен блясък таланта и майсторството на актьорите от Театър „Маска", които чрез средствата на пантомимата, марионетния театър, стилизирания жест и стилистиката на движенческия театър показаха в духа на Шекспир неговата трагедия „Ромео и Жулиета". Визията на спектакъла, неговата музикална среда и особено костюмите допълниха атмосферата на това представление, което казва много на зрителя с мълчанието си, в което жестът става метафора на цял един живот.
Имаме вярата и надеждата, че ЕВРОПЕЙСКА ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА РУСЕ ще продължи и занапред и ще показва истински стойностни спектакли на големи европейски театри, които русенската общественост в най-голяма степен заслужава.

Спонсори