2017-09-13

КЛИМЕНТ МИХАЙЛОВ

е роден на 3 април 1939 г. в с. Стоян Михайловски, Новозагорско. Завършва ВИТИЗ "Кр. Сарафов" - София, специалност "актьорско майсторство за драматичен театър", през 1964 г. в класа на проф. Кръстьо Мирски. От 1964 до 1968 г. твори в Габровския драматичен театър.

В състава на Русенския драматичен театър е от 1968 г. до годината на смъртта си - 1984 г. На сцената на театъра в Русе той изиграва редица централни роли, които му отреждат мястото на един от изявените и обичани русенски артисти: Херострат от "И Херострат да бъде забравен" от Гр. Горин, Васка Пепел от "На дъното" на М.Горки, Марин Сойков от "Босилек за Драгинко" на К. Илиев, Иозеф III от "Амадеус" от П. Шафър, Чиновникът от "Сако от велур" на Ст. Стратиев, Борис Сарафов от "Солунските съзаклятници" от Г. Данаилов, Куче влачи от "Кошници" от Й. Радичков. Получавал е награди на редица театрални фестивали.

Снима се и в много български филми като "Записки по българските въстания", "Авантаж", "Понеделник сутрин", "Капитан Петко войвода" и др.

Климент Михайлов много обичаше младите хора и дълги години бе ръководител на различни младежки самодейни театрални състави. Особено ярка беше дейността му като художествен ръководител на театралния състав при Младежкия дом - Русе. Колективите му са били носители на отличия от Фестивали на художествената самодейност.

Изявява се и като изпълнител в естрадата, в телевизионни филми и други театрални жанрове.

Умира на 3 май 1984 г.

Спонсори