ГОСПОДИН ГАНЬО

Накратко

от Георги Данаилов
по мотиви от Алеко Константинов
Постановка: ПЛАМЕН ПАНЕВ

Сезони

ГОСПОДИН  ГАНЬО

от  Георги Данаилов

по мотиви от Алеко Константинов

Постановка: ПЛАМЕН ПАНЕВ

Сценография: ЦАНКО ЦАНЕВ

Костюми: ВИОЛЕТА РАДКОВА

Музикална картина: ПЛАМЕН ПАНЕВ

Участват:  ЛЮБОМИР КЪНЕВ, ЙОВКО КЪНЕВ, ИВАЙЛО НЕНОВ, КРУМ БЕРКОВ, КАДРИ ХАБИЛ,

ВЕНЦИСЛАВ ПЕТКОВ, ДАЙАНА МИХАЙЛОВА, ТАТЯНА ЦВЕТКОВА, ИВАЙЛО СПАСИМИРОВ

 

Появата на  знаменития герой на Алеко Константинов от 1895 г.  отдавна  е  станало повод да размишляваме и  мислим за самите нас – като черти на характера, като национална идентичност, като смесица на отрицание и жизненост. Този герой  вечно ни „мъчи” със собствената ни преценка какви сме ние в огледалото на другите – в България, в Европа, в света. Той се явява съсредоточие на  хищническото, на  зловредното, на агресивното у нас – една стихия на страст към богатство, към власт, към келепирджилък, която у Бай Ганьо се явява в най-завършената  си форма. Затова този герой вечно ще предизвиква едновременно нашия смях, но и нашата болка – смях и болка за нашето битие, за самите нас.

Писателят Георги Данаилов е написал тъкмо такава творба, която поставя бай Ганьо в такава вечна ситуация – бай Ганьо се възпроизвежда, бай Ганьо е неизтребим хищник, бай Ганьо  се модифицира в различни външни одежди, но „нрава си не мени”.И пиесата сякаш изкрещява :”Имаме ли силите да го възпрем?”.

ГАНЬО. Знам, че много ме обичате, знам, че без мене не можете, само едно ще ви обадя – не се надпреварвайте с бая си Ганя, защото той е научил две и двеста.Ако вие можете да се кланяте, той може да си удря главата в земята.Ако вие се завтечете да целунете ръка, аз ще целуна и двете!..Ха, надпреварвайте се, де!Какво сте ме зяпнали?…А сега давай вино, давай музика, нека да му отпуснем края, защото може да си викат някои, че на бай Ганьо Балкански му е времето минало, ама на, тук съм, жив съм, ваш съм!

Русенски драматичен театър “Сава Огнянов” | ГОСПОДИН ГАНЬО
class="pirenko_portfolios-template-default single single-pirenko_portfolios postid-1800 samba_theme samba_left_nav samba_left_align samba_responsive wpb-js-composer js-comp-ver-4.12 vc_responsive"