ШИБИЛ

Накратко

РАЗКАЗЪТ НА ЙОРДАН ЙОВКОВ „ШИБИЛ”
КАТО ТЕАТРАЛНА СИМФОНИЯ ОТ СЛОВО, ПЕСЕН, ТАНЦ
СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ТАНЦЬОРИ ОТ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ТЕАТЪР”НАЙДЕН КИРОВ” – РУСЕ

Сезони

Автор на  драматизацията и постановка: ОРЛИН ДЯКОВ

Хореограф-постановчик: БОГДАН ДОНЕВ

Сценография: ВИОЛЕТА  РАДКОВА

Музика: ПЕТЬО КРЪСТЕВ

Участват:  ЯСЕНА ГОСПОДИНОВА, ИВАЙЛО СПАСИМИРОВ,

ТАТЯНА ЦВЕТКОВА, ЛЮБОМИР КЪНЕВ, КАДРИ ХАБИЛ,

АЛЕКСАНДЪР УЗУНОВ , ИВАЙЛО НЕНОВ

СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА ТАНЦЬОРИ ОТ  ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ТЕАТЪР”НАЙДЕН КИРОВ” –  РУСЕ

 

РАЗКАЗЪТ НА  ЙОРДАН ЙОВКОВ „ШИБИЛ”

КАТО  ТЕАТРАЛНА СИМФОНИЯ ОТ  СЛОВО, ПЕСЕН, ТАНЦ

На сцената на  Русенския драматичен театър оживява театралната реализация на известния разказ на Йордан Йовков „Шибил”, публикуван в неговия знаменит сборник „Старопланински легенди”. Това е един от най-силните и прекрасни разкази в творчеството на писателя, станал символ на една трагична любов.Силната мъжествена личност на Шибил, страшният хайдутин, се вплита в голямата му любов към  красивата Рада, за да бъде прекъсната от предателската ръка на Велико кехая и Мурад бей.В това трагично преплитане разказът се издига до големите висоти на  на преживявания на силни личности в силна любов. В разказа има много поезия, а  повествованието на писателя напомня на прекрасен силен театър, в който българската атмосфера блести в своята висота и своето падение.

Русенският театър създава спектакъл, който чрез слово, народен танц и народна музика пресъздава на сцената атмосферата  на този знаменит разказ.. Зрителят става свидетел на  `на един високо-поетичен спектакъл.

Русенски драматичен театър “Сава Огнянов” | ШИБИЛ
class="pirenko_portfolios-template-default single single-pirenko_portfolios postid-1792 samba_theme samba_left_nav samba_left_align samba_responsive wpb-js-composer js-comp-ver-4.12 vc_responsive"